تعویض و ترمیم قرآن های قدیمی ابتكاری جالب در نمایشگاه قرآن
نوشته شده توسط : vzwdolor

شاید شما هم در منزل قرآنی داشته باشید كه هرچند قدیمی و فرسوده شده باشد ولی نه حاضر هستید آن را از دست بدهید و نه می توانید آن را قرائت كنید.

برخی از نسخه های قرآنی بنا به دلایلی ممكن است بسیار عزیز و دوست داشتنی باشد؛ قرآنی كه از نسل های گذشته و اجداد شما به ارث رسیده؛ قرآنی كه از یك عزیز به عنوان یادگاری است و قرآنی كه با دیدن آن بسیاری از خاطرات زنده می شود؛ از این نوع قرآن هاست.

بعضی از این نوع قرآن ها حتی قابل تورق نیست. چون به اندازه ای قدیمی است كه اگر بخواهید آن را ورق بزنید ممكن است صفحات آن از هم جدا شوند. به همین دلیل ترجیح می دهید به آن دست نزنید اما از طرف دیگر دوست ندارید غبار بر روی چنین قرآنی در منزل شما بنشیند.

امروزه نگهداری قرآن های قدیمی یكی از دغدغه هایی است كه بسیاری به دنبال راه حلی برای آن هستند. هنوز هم در منازل، مساجد، حسینیه ها و برخی مراكز فرهنگی قرآن هایی وجود دارد كه به دلیل فرسوده و قدیمی بودن در گوشه ای مانده و غبار فراموشی آن را فراگرفته است.

یكی از بازدیدكنندگان نمایشگاه قرآن می گوید: مردم قرآن های فرسوده خود را به مراكزی مانند آستان حضرت معصومه یا آستان قدس رضوی ارائه دهند.

'محمود گنجی' ادامه می دهد: شخصی در قم قرآن های قدیمی را خریداری می كرد و علاوه بر این كه نسخه های بسیار قدیمی را به موزه ها می فروخت؛ قرآن های غیر قابل استفاده را به صورت صفحات جداگانه در قاب های مناسب تهیه كرده و به دیگران هدیه می داد.

یك خانم بازدیدكننده در نمایشگاه قرآن نیز می گوید كه قرآن های قدیمی خود را به مسجد اهدا می كند ولی نمی دانست در مسجد چه استفاده ای از این نوع قرآن ها می شود.

مسوول یك غرفه در نمایشگاه قرآن هم می گوید: آیت الله العظمی 'مرعشی نجفی' برای نگهداری قرآن های قدیمی فرمودند كه آنها را صحافی كنم ولی بنده در پاسخ عرض كردم كه هزینه صحافی بیشتر از هدیه قرآن می شود و ایشان فرمودند اگرچه هزینه صحافی بیشتر است اما باعث احیای قرآن می شود.

در بیستمین نمایشگاه قرآن كریم كه از 26 تیر آغاز به كار كرده است غرفه ای در مقابل بخش نوجوان و در شبستان مصلی قرار دارد كه به صحافی، ترمیم و تجمیع قرآن های قدیمی همت گماشته است.

مسوول بخش احیای قرآن های فرسوده در نمایشگاه قرآن می گوید: این بخش كه برای اولین بار در نمایشگاه قرآن اجرا می شود؛ در واقع طرح تعویض، ترمیم و تجمیع قرآن های فرسوده با قرآن های نو است.

'پیام خسروی نژاد' مدیرعامل موسسه فرهنگی فرانگر پارس ادامه می دهد: بخش احیای قرآن های فرسوده با حمایت مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی كشور راه اندازی شده و پیش بینی می كنیم استقبال فراوانی در یك ماه نمایشگاه صورت گیرد.

وی می افزاید: قرآن هایی در خانه های مردم وجود دارد كه اگر چه با آن مانوس هستند و دوست ندارند آن را از دست بدهند ولی از طرف دیگر به علت فرسودگی و قدیمی بودن آن دیگر قابل استفاده نیست. این نوع قرآن ها بدون هیچ هزینه ای در این غرفه ترمیم شده و تحویل صاحبان آن داده می شود.

خسروی نژاد توضیح می دهد: از آنجا كه برخی افراد نمی دانند قرآن های فرسوده خود را چگونه بازیابی كنند و یا به آب روان بسپارند. این قرآن ها نیز در این بخش از صاحبان آن تحویل گرفته می شود و ضمن ثبت اطلاعات مراجعه كنندگان، یك قرآن جدید به صورت رایگاه اهدا می شود و قرآن های قدیمی در اختیار مركز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت های قرآنی قرار می گیرد تا ضمن حفظ حرمت قرآن بازیافت شود.

یكی دیگر از اقدامات این غرفه جمع آوری قرآن های بدون استفاده در منازل مردم است. برخی افراد چندین نسخه قرآن در منزل دارند ولی فقط از یك قرآن استفاده می كنند و بقیه نسخه ها بدون استفاده در منزل معطل مانده و كسی از آن بهره نمی برد. این اقدام غرفه كه به 'تجمیع' نام گرفته؛ قدمی در جهت استفاده صحیح از قرآن های بدون استفاده است.

مسوول بخش احیای قرآن های فرسوده در این زمینه می گوید: برخی افراد چندین قرآن در خانه دارند و نیازی به همه آن ها ندارند كه در این غرفه قرآن های بدون استفاده هموطنان تحویل گرفته می شود و به مساجد، روستاها و مكان های مختلف اهدا می شود.

وی یادآور می شود: چنانچه این طرح مورد استقبال قرار گیرد؛ می توانیم قرآن های تجمیع شده را به كشورهای دیگر نیز ارسال كنیم و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از طریق رایزن های فرهنگی و سفرای جمهوری اسلامی ایران در كشورهای دیگر می توانند در این زمینه فعالیت كنند.

خسروی نژاد با بیان این مساله كه طرح موردنظر سه سال پیش مطرح شده بود؛ ادامه می دهد : قرار بود احیای قرآن های فرسوده سال گذشته با كمك بعضی مناطق شهرداری تهران اجرا شود اما متاسفانه به مرحله اجرا نرسید؛ هرچند در شورای شهر برای این مساله طرحی به تصویب رسیده بود.

موضوع صحافی و چاپ كتاب در فرایند نشر از اهمیت خاصی برخوردار است و نكته جالب اینجاست كه ایران در زمینه صحافی و جلدسازی در رتبه اول قرار داشته و الگوی دیگر كشورهاست.

خسروی نژاد می گوید: ایران در زمینه صحافی و جلدسازی به ویژه جلدسازی هنری حرف اول را در دنیا می زند و كارهای برخی از جلدسازان ایرانی در جهان كم نظیر و بی سابقه است. نمونه هایی از كارهای این جلدسازان در آلمان و بعضی كشورهای دیگر ارائه شده است و حتی برخی كشورها مانند تركیه نمونه هایی را از روی كار ایران نسخه برداری می كنند.

در بخش تعویض و ترمیم قرآن های قدیمی بازدیدكنندگان ضمن این كه قرآن های قدیمی خود را برای صحافی تحویل می دهند؛ با فرایند صحافی و جلدسازی از نزدیك آشنا می شوند.

دستگاه های صحافی معمولا سنگین و حجیم بوده و انتقال آن به نمایشگاه یكی از مشكلات در این زمینه بوده ولی مسوولین غرفه حاضر شدند این زحمت را به جان خریده تا با راه اندازی یك خط تولید، مردم را با این صنعت آشنا كنند.

مسوول بخش تعویض قرآن های قدیمی توضیح می دهد: موضوع صحافی و جلدسازی از دیرینه ای قدیم برخوردار است و بیستمین نمایشگاه قرآن فضای مناسبی را برای این كار قرار داده تا بتوانیم مردم را با نحوه جلدسازی و صحافی آشنا كنیم.

در این غرفه بازدیدكنندگان با دستگاه هایی همچون برش مقوا برای جلدسازی، میز كار، پرس دستی،طلاكوب و دستگاه برش آشنا می شوند.

قرآن هایی كه بازدیدكنندگان برای ترمیم تحویل این غرفه می دهند؛ بایستی برای استحكام به مدت دو روز باقی بماند و مسوولین برای این كار دستگاهی را پیش بینی كرده اند تا قرآن را درون آن قرار داده و تحویل بازدیدكنندگان دهند.

خسروی نژاد ادامه می دهد : مراحل صحافی قرآن یك ساعت به طول می انجامد و سپس تحویل داده می شود ولی بازدیدكنندگان بعد از این كه قرآن صحافی شده را به منزل بردند؛ می توانند بعد از 48 ساعت قرآن ها را از دستگاه بسته بندی جدا كنند.

برخی از قرآن های قدیمی از قدمت بسیاری برخوردار است و حتی ممكن است نسخه های منحصر به فردی در میان این قرآن ها وجود داشته باشد. در صورتی كه مردم از این نوع قرآن ها در منزل داشته باشند به گفته مسوول بخش تعویض قرآن های قدیمی می توانند آن را به كتابخانه ملی یا موزه ملك تحویل دهند تا این نوع قرآن ها در بخش نسخ خطی بازسازی و احیا شود.

یكی از نكات جالب این است كه كتابخانه ملی و موزه ملك می تواند شناسنامه این نوع قرآن ها مانند مشخصات دوره، خط هنرمند و ترجمه آن را به صاحبان آنها ارایه كند.

نمایشگاه قرآن كریم اگرچه فرصت مناسبی برای علاقه مندان به معارف و علوم قرآنی است تا با مسائل مختلف قرآنی در زمینه های مختلف آشنایی پیدا كنند و ایجاد بخش تعویض و ترمیم قرآن را می توان اقدامی جالب دانست كه نیاز بسیاری از مردم را برآورده می كند.

در روایات بسیار سفارش شده كه نگذارید قرآن را غبار فراموشی بپوشاند و با خواندن حداقل 50 آیه در روز خود را از گروه غافلین جدا كنید و اینك بخش احیای قرآن های فرسوده با اجرای این طرح یك بار سنگین شرعی را از روی دوش مردمی برمی دارد كه قرآن های بدون استفاده در خانه های خود دارند.

نمایشگاه قرآن كریم تا 24 مرداد ماه در مصلای امام خمینی (ره) برپاست.

از: محمدرضا جعفرملك

فراهنگ**1003**





:: برچسب‌ها: باغ وحش , فرانسه ,
:: بازدید از این مطلب : 106
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : جمعه 30 تير 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: